Почеток на проектот FIC-Fighters – Трансформирање на отпадот во вредност

На 1 јуни 2024 година, гордо го започнавме проектот FIC-Fighters, означувајќи значаен чекор кон унапредување на циркуларната економија. Нашата мисија? Да го револуционизираме рециклирањето на отпадот од фосфогипс во вредни ресурси за различни индустрии, а истовремено да ги ублажиме ризиците за животната средина.

Оваа амбициозна иницијатива, финансирана од Европската комисија со буџет од близу 12 милиони евра (со придонес на ЕУ од приближно 10 милиони евра), опфаќа четири динамични години на заеднички напор. Со 26 ценети партнери – вклучувајќи универзитети, истражувачки центри, невладини организации, мали и средни претпријатија, индустрии и локална власт – ние сме подготвени да се справиме со одржливи решенија преку 6 сеопфатни студии на случај.

Воведниот состанок, одржан на 11 јуни во живописната Севиља, беше огромен успех. Партнери со разновидно искуство земаа учество на состанокот и придонесоа кон креирање на стратегии за работните пакети на проектот, испораките и клучните следни чекори што претстојат. Посебна благодарност до IDENER.AI за нивната совршена организација на состанокот и до Vessela Stoyanova-Monteleone од Европската Истражувачка Агенција (REA) за нејзината непоколеблива поддршка.

Проектот ветува револуционерен напредок во нашето перципирање и користење на отпадот од фосфогипс. Нашиот фокус се протега низ повеќе сектори – хартија, цемент, батерии, ѓубрива, детергенти – и активно ќе ги вклучи локалните заедници во поттикнување одржлива циркуларна економија.